Als ouder heb ik aan den lijve ondervonden welke impact een eetprobleem heeft op het hele gezinssysteem.

Mijn naam is Naomi, oprichtster van De Gezinspraktijk.

Als enthousiast, goedlachs en positief ingesteld persoon ben ik sterk in empathisch luisteren en verbindend communiceren.

Mijn inspiratiebron om gezinsgerichte begeleiding aan te bieden voor eetprobleem bij jonge kinderen, is mijn dochter Olivia. Zij kwam ter wereld met te hoge bilirubinebloedwaarden (geelzucht), en was veel te zwak en te vermoeid om goed te drinken. Haar groeicurve daalde snel en er werd ons geadviseerd om zo veel mogelijk de fles aan te bieden. Dit leidde al snel tot een zware uitputtingsslag van afkolven, de fles aanbieden en huilbuien tijdens en na de maaltijden. Naast de groeicurve leed haar immuunsysteem hieronder, met enkele ziekenhuisopnames tot gevolg. Door het voortdurend forceren om te eten, ontwikkelde ze een voedselaversie. We kwamen in een vicieuze cirkel terecht met een dagelijkse tafelstrijd tot gevolg. Ik voelde me als mama gefaald en machteloos. Ook in mijn omgeving kwam ik in contact met verschillende gezinnen die kampten met een eetprobleem bij hun kind. Hierdoor stelde ik vast dat er weinig preventieve  (gezins-) ondersteuning en bekendheid was rond eetproblemen bij jonge kinderen.

Na acht jaar te werken als coördinator en pedagogisch coach in de kinderopvangsector, besloot ik de bacheloropleiding Gezinswetenschappen (Odisee Hogeschool) aan te vatten. Tijdens deze opleiding verdiepte ik mij wetenschappelijk in de thematiek van eetproblemen bij jonge kinderen vanuit een gezinsgerichte kijk. Daarnaast volgde ik diverse trainingen en opleidingen in binnen- en buitenland rond eetproblemen, ARFID en sondevoeding bij jonge kinderen.

Dankzij de combinatie van mijn ervaringsdeskundigheid en achtergrond als Gezinswetenschapper met expertise in eetproblemen, geloof ik sterk in de kracht van een holistische en integratieve benadering. Daarom werk ik vanuit de Infant Mental Health visie en hecht ik veel waarde aan het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving waarin gezinnen zich gehoord en begrepen voelen. Mijn doel is om te luisteren, te ondersteunen en samen met ouders op zoek te gaan naar oplossingen voor hun moeilijke situatie. Hiervoor werk ik samen met de samenwerkingspartners uit de regio Mechelen, wat bijdraagt tot een verrijking aan behandelingsmogelijkheden en ondersteuning voor het hele gezin.

Gevolgde opleidingen rond eetproblemen bij jonge kinderen:

 • Eetproblemen en autisme (Thomas Fondelli)
 • Eetproblemen en de gehechtheidsrelatie
 • Kijken naar de signalen van moeilijke eters via video-interactiebegeleiding
 • Moeilijke eters en de vier bouwstenen van communicatie (Jessica Boerema – Contact in Beeld)
 • Over leven met ARFID (Rita Maris)
 • Omgaan met ernstige eetstoornissen in de vroege kindertijd (Marguerite Dunitz-Scheer – NoTube Oostenrijk)
 • Preventie en aanpak van moeilijk eetgedrag (Vicky De Beule – My Food coach)
 • Als eten niet vanzelf gaat
 • Anders kijken naar selectieve eters via sensomotorische informatieverwerking
 • Voedselallergieën bij kinderen
 • Omgaan met eetproblemen in de dagelijkse praktijk

Naast mijn privépraktijk werk ik als zorgleerkracht in het basisonderwijs.

Mijn naam is Hanneline, klinisch psychologe voor kinderen en jongeren.

Als een enthousiast, empathisch en sociaal persoon heb ik een toegankelijke uitstraling en hecht veel belang aan het opbouwen van een vertrouwensband in mijn contact met kinderen.

Ik studeerde af aan KU Leuven als klinisch psychologe voor kinderen en jongeren en in juni 2023 voltooide ik een extra opleiding als leerkracht secundair onderwijs. Ik ben gepassioneerd door de ontwikkeling van kinderen en jongeren en kijk er naar uit om mijn kennis om te zetten in de praktijk.

Graag ga ik samen met je kind aan de slag in het verduidelijken van de onderliggende factoren van hun eetproblemen. Tijdens de individuele kindsessies breng ik hun ‘veilig eten’ in kaart en werk ik stap voor stap richting nieuwe smaken/geuren/tactiele ervaringen. Dit doen we steeds spelenderwijs en op het tempo van je kind. Samen bouwen we vertrouwen op om de onderliggende angsten te overwinnen. Mijn focus ligt bij het gedrag van het kind, maar uiteraard word jij als ouder hier nauw bij betrokken zodat aangeleerde technieken ook thuis kunnen worden verder gezet.

Naast mijn werk als psychologe geniet ik in mijn vrije tijd van openhartige gesprekken met vriendinnen en ben ik graag creatief bezig met schilderen en knutselen, iets dat ik ook in mijn therapiesessies probeer te verwerken.

Wanneer ik niet aanwezig ben in De Gezinspraktijk, werk ik als psycholoog op een secundaire school. Hier ondersteun ik kinderen met leerstoornissen en sociaal-emotionele moeilijkheden. De kennis en ervaring bij het omgaan met deze jongeren neem ik mee naar De Gezinspraktijk.