Ons aanbod is afgestemd op de individuele noden van elk kind en het gezin.
Ouderbegeleiding
Ouderbegeleiding is een belangrijk onderdeel binnen elk behandelingstraject, omdat je als ouder onze belangrijkste partner bent. Samen schrijven we het behandelingstraject van je kind uit, volgens de doelen en noden en op maat van jullie gezin. Via psycho-educatie krijg je zicht op het ontstaan van het eetprobleem. Afhankelijk van het verloop van het traject verstekken we informatie over de sessies van je kind en bekijken we of eventuele doorverwijzing naar onze samenwerkingspartners wenselijk is.
Een eetprobleem kan zorgen voor veel druk en stress binnen jullie gezin. Maar het is ook frustrerend als je kind weigert te eten. Je voelt je machteloos en gefaald als ouder. Soms voel je je niet gehoord door je omgeving. Tijdens de oudersessies luisteren we zonder te oordelen. Het zijn momenten waarop jij, als ouder, kan praten over de uitdagingen en zorgen die het eetprobleem binnen het ouderschap met zich meebrengt.
Voedings-
begeleiding
Tijdens de voedingsconsulten nemen we de tijd om samen alle groei- en nutritionele gegevens van je kind zorgvuldig in kaart te brengen. We vertalen wetenschappelijke richtlijnen naar persoonlijke adviezen en tips, waarbij gezondheid en groei centraal staan. Zo zorgen we ervoor dat de voedingsaanpassingen goed passen bij de specifieke situatie van jouw kind. Daarnaast kijken we naar andere belangrijke aspecten, zoals stoelgang, bijvoeding en het helpen opstellen van een evenwichtig voedingsschema. We geven je uitgebreide informatie over de verschillende voedingsstoffen en hoe je deze het beste kunt integreren in het dagelijkse eetpatroon van je kind.
Individuele kindbegeleiding
In de individuele kindsessies begeleiden we kinderen op een speelse en positieve manier om (nieuwe) voedingsmiddelen te ontdekken. We maken daarbij gebruik van het Proefplan, een methodiek die spelenderwijs stap voor stap het voedingsassortiment van je kind helpt uitbreiden. Dit vergroot hun zelfvertrouwen aan tafel en vermindert de angst voor onbekend eten.
Bij jongeren die meer inzicht hebben in hun gedachten, gevoelens en gedrag, ligt de focus op het anders leren kijken naar eten en eetmomenten. Samen onderzoeken we wat hen belemmert en hoe ze in hun eigen tempo kunnen werken aan meer vertrouwen en variatie in hun voeding.
Elke sessie wordt volledig afgestemd op het tempo, de interesses en de persoonlijkheid van jouw kind. We creëren een positieve ervaring, waarin plezier, kleine successen en veiligheid vooropstaan.
Is je kind jonger dan 6 jaar? Of ervaart je kind zelf geen probleem met het selectief eetpatroon? Geen zorgen, dan starten we vanuit de voedings- en ouderbegeleiding. Zo krijg jij als ouder handvatten om thuis hiermee aan de slag te gaan.
ARFID-screening
Indien uit het intakegesprek of uitgebreide gezinsanalyse blijkt dat je kind duidelijke alarmsignalen van ARFID vertoont, is het mogelijk een ARFID-screening aan te vragen. Dit kan eventuele twijfels, die je hieromtrent als ouder hebt, wegnemen. Er wordt gebruik gemaakt van het semigestructureerd interview PARDI-AR-Q als meetinstrument. Het is een screening, geen officiële diagnose. Daarna kan de keuze gemaakt worden om dit officieel te diagnosticeren. De screening kan helpen voorafgaand aan de wachttijd en om het behandelingstraject beter af te stemmen op de noden van je kind
Video-interactie
begeleiding
Vooraf maken jullie video-opnames van verschillende eetmomenten. Tijdens de ouderconsultaties bekijken we samen in detail de videobeelden. We zoomen in op de momenten waar het goed loopt, maar ook wanneer het misgaat. Dit biedt inzichten in de communicatie, interacties en sfeer aan tafel. Het geeft je als ouder de kans om het gedrag van je kind van op afstand te bekijken en te interpreteren. Je komt te weten wat je kind met het moeilijk eetgedrag aan tafel wil vertellen, en vooral hoe je hierop als ouder kan reageren.
Huisbezoeken
Wanneer blijkt dat je als ouder in de thuissituatie meer nood hebt aan hulp en ondersteuning of indien het onmogelijk is voor je kind om zich te verplaatsen, komen we graag bij je thuis. Dit kan afgestemd worden binnen het behandelingstraject van je kind.
Eetgroepjes
Voelt je kind zich comfortabeler in groep? Of leert het sneller van leeftijdsgenootjes? In een kleine groepje gaan we spelenderwijs aan de slag met (nieuwe) voeding. We gaan op ontdekkingstocht en breiden zo het voedingsassortiment van je kind uit. De verschillende eetgroepjes vinden plaats op woensdagnamiddag met een drietal kindjes per groepje, ingedeeld per leeftijd.
*Inschrijven is verplicht en enkel mogelijk binnen een behandelingstraject
Extern overleg
Soms bots je als ouder op onbegrip of onwetendheid bij je omgeving rondom het eetprobleem, ARFID of sondevoeding. Bij een extern overleg komen we langs in het kinderdagverblijf, op school, bij het CLB, … en delen onze expertise rond het eetprobleem van je kind met de andere mensen die betrokken zijn bij de opvoeding van je kind.